Op maandagmiddag 3 oktober is Zwolle verkozen tot ‘Slimste Binnenstad van Nederland 2016’ in de categorie Slimste Visie en het project Smart Emission in Nijmegen tot Slimste Project. De Publieksprijs ging naar het project ‘Sociale ontwikkeling door vrij spel’ van de Universiteit Leiden.

Na het onderzoeken van de 50 grootste steden in Nederland op basis van internationale normen, analyses van de ingevulde smart city assessments over de organisatiegraad van de gemeenten en het bezoeken van 40 projecten, zijn er in totaal 6 finalisten gekozen. Voor de categorie ‘Slimste Visie’ streden Roosendaal, Utrecht en Zwolle. In de categorie ‘Slimste Project’ streden de gemeente Enschede met 8TING, Universiteit Leiden met het onderzoek naar speelgedrag en sociale ontwikkeling en het Smart Emission burgerinitiatief van Nijmegen. De tien koppige vakjury heeft de finalisten bezocht om onder leiding van juryvoorzitter Eppo Bruins, lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal, de twee winnaars te bepalen. Het publiek bepaalde door te stemmen wie de Publieksprijs zou winnen.

Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de steden. Zo scoort Utrecht aanzienlijk beter op de onderzochte indicatoren dan de andere vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Kleinere gemeenten scoren relatief beter dan grotere steden. Dat strookt met de internationale bevindingen dat grotere steden eerder gedwongen worden hun beleid en organisatie aan te passen om de groeiende problemen op te kunnen lossen. Zij hebben daarmee een natuurlijke voortrekkersrol.

wapen-zwolle

De winnaar in de categorie Slimste Visie is de gemeente Zwolle. Uit het juryrapport: “Puur en intens. Men redeneert vanuit de essentie van de stad. Verwonderen, doorgronden, samenwerken en verbinden zit in de cultuur van de gemeente Zwolle. De aansluiting van het onderwijs is baanbrekend.”

 

smart-emission-nijmegen

De winnaar in de categorie Slimste Project is het burgerinitiatief Smart Emission uit Nijmegen. Uit het juryrapport: “Goed doordacht compleet en robuust project, directe impact op de kwaliteit van leven, klaar voor een succesvolle uitrol zowel nationaal als internationaal.”

 

De Publieksprijs is met 331 van de 2.566 stemmen gewonnen door Carolien Rieffe voor het project naar sociale interactie van kinderen.

Wilt u meer weten over de jurybeoordeling van de finalisten, dan kunt u hier het juryrapport downloaden.