Het wegennet staat onder druk door de groei van het aantal inwoners in steden en het aantal verkeersbewegingen binnen de stad neemt toe door de internetverkoop van zowel consumenten als winkels. De bereikbaarheid van de stad en het behalen van milieunormen worden hierdoor een steeds grotere uitdaging.

De oplossing om alles beter in banen te leiden is het inzetten van data uit de stad om zo het gebruik van de infrastructuur te optimaliseren en uitbreidingen en onderhoud te minimaliseren. De analyse van grote hoeveelheden real-time data kan en wordt al op meerdere fronten ingezet. Bijvoorbeeld voor het besturen van verkeerslichten voor een betere doorstroming, het adviseren van automobilisten van de best passende route en modaliteit, of het optimaliseren van de bezetting van parkeerplekken.

Deze toepassingen van digitale technologie in de stad wordt ook wel Smart Mobility genoemd en is het onderwerp van de Smart City uitzending zondag 1 mei om half 2 bij RTL7.

Deze keer discussiëren we aan tafel met:

  • Edwin van der Strate, Manager ruimtelijke ontwikkeling en klimaatadaptatie bij Tauw;
  • Walther Ploos van Amstel, Professor stadslogistiek;
  • Marieke Brinkhuis, Adviseur milieu bij Antea Group;
  • Rob de Wildt, Directeur Overheid Cisco.

Gastheer Jeroen Smits en Smart City expert Hans Nouwens zijn uiteraard ook weer in de studio aanwezig. Zij zullen hun best doen om de levendige discussie in goede banen te leiden.

De discussie wordt afgewisseld met opnames van innovatieve mobiliteit projecten in Nederland. Voor deze aflevering gingen wij naar Arnhem voor het Trolley 2.0 project, voor de ontwikkeling van het elektrisch rijden van openbaar vervoer, naar Overbetuwe voor de slimme inrichting van het wegennet, we bezochten Zoetermeer voor het nieuwe kruispunt, met goedkopere middelen de doorstroming verbeteren, In Breda bezochten we Dinalog, met oplossingen voor afleveren van pakketen, Nijmegen voor het dynamische verkeersmanagement, op basis van Blue Tooth meeting aansturen van de verkeersstromen.

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, start de uitzending met zijn visie op het thema Smart Mobility.

Aflevering 4 over Smart Living kunt u tot 1 mei nog gratis terugkijken via www.rtl.nl/smartcity.

Bent u ook benieuwd naar de slimme projecten die bijdragen een betere bereikbaarheid in en van de stad? Kijk dan zondag om half 2 naar de vijfde aflevering van de Smart City serie op bij RTL7 of volg ons op twitter @slimstestad en maak gelijk kans op leuke prijzen.