Het doel van de Smart City is uiteraard om het leven in de stad te veraangenamen. Een Smart City draait dus om de burger, ofwel de Smart Citizen. Door het toepassen van nieuwe technologie kan de burger een actievere rol spelen in het besturen van de stad. Voorbeelden zijn de participatie bij het stedelijk bestuur omdat het contact met de gemeente eenvoudiger is door social mediakanalen. Beveiligingsgroepen op WhatsApp om samen de buurt in de gaten te houden. Langer zelfstandiger kunnen leven door techniek in en rondom het huis. Onzichtbaar toegepaste techniek die helpt om makkelijker door de stad te fietsen, etc. Digitale technologie die de kwaliteit van leven in de stad verbetert, rekening houdend met onze behoefte aan privacy.

Het thema van komende uitzending, en tevens laatste in deze Smart City reeks, is dus Smart Citizen. U kunt de uitzending a.s. zondag om 13.30u bekijken bij RTL7.

Te gast zijn deze week:

  • Kees Jansen, Smart City strateeg en stadsfilosoof;
  • Rob de Wildt, Directeur Overheid Cisco;
  • Marijke van Hees, Voorzitter overleg Retailagenda bij het Ministerie van Economische Zaken.

Uiteraard zijn ook gastheer Jeroen Smits en Smart City expert Hans Nouwens erbij. Zij zullen ook deze laatste aflevering pogingen doen om de gesprekken in goede banen leiden.

De discussie wordt afgewisseld met projecten in Nederland die ten dienste staan van de Smart Citizen in de Smart City. Deze aflevering bezoeken wij Enschede voor de Smart App, die de reiziger informeert over hoe men het beste van A naar B reist, en het open data platform, waarbij personen binnen en buiten Enschede toegang hebben tot de aan de hand van sensoren gegenereerde informatie over bezoekers van de stad, Eindhoven voor het Smart City Center, een proeftuin op de Technische Universiteit voor het testen van slimme projecten die later toegepast kunnen worden in de binnenstad, we bezochten Nijmegen voor hun burgerparticipatie project voor luchtkwaliteit meting, Arnhem voor de Fijnstofmast, een project dat ontstond vanuit een burgerinitiatief en Dordrecht voor Dynamische verlichting van een fietspad, nieuwe LED lampen die sterker gaan branden wanneer een fietser ook daadwerkelijk op de weg aanwezig is.

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, start de uitzending met zijn visie op het thema Smart Citizen.

Aflevering 5 over Smart Mobility kunt u deze week nog gratis terug kijken via www.rtl.nl/smartcity.

Bent u ook benieuwd of u al een Smart Citizen bent? Kijk dan zondag om half 2 naar de zesde en laatste aflevering van de Smart City serie op bij RTL7 of volg ons op twitter @slimstestad en maak gelijk kans op leuke prijzen.