De digitalisering binnenshuis heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Via onze smartphone zetten we de verwarming aan nog voordat we thuis zijn en eenmaal thuis kunnen we op dezelfde manier het licht en muziek aanpassen aan de juiste sfeer. Door de toepassing van deze slimme technieken in huis dragen burgers bij aan het ontwikkelen van nieuwe digitale diensten in de Smart City. We kunnen langer zelfstandig lijven wonen door allerlei technische hulpmiddelen zoals valdetectie, signalering bij afwijkend gedrag, inroepen hulp op afstand en ook robots die kinderen helpen met spelen of ouderen activeren.

Deze slimme diensten beperken zich vaak tot het huis. Zodra we de deur uitgaan zijn veel hulpmiddelen niet meer beschikbaar. De openbare ruimte is daar nog niet voor aangepast. Straks kan dat wel. Via de aangelegde data-infrastructuur kunnen bijvoorbeeld de vitale levensfuncties van patiënten gemonitord worden als zij een wandeling maken of gaan winkelen in de stad. Ook kan een dementerend persoon eenvoudig gevolgd worden als hij/zij afdwaalt na een rondje om het huis.

De toepassing van deze technieken en diensten in het huis en in de stad noemen dit wel ‘Smart Living’ en dit onderwerp is het thema van de vierde uitzending van Smart City, zondag om half twee bij RTL7.

Aan tafel nemen plaats:

  • Elphi Nelissen, professor aan de TU Eindhoven en oprichter van het Smart City Center;
  • Anja Haga, wethouder Arnhem;
  • Jan Goijaarts, wethouder Veghel.

Zoals elke uitzending doen gastheer Jeroen Smits en smart city expert Hans Nouwens hun best om de levendige discussie in goede banen te leiden.

Ook voor deze uitzending zijn we het land ingetrokken voor innovatieve Smart City projecten die laten zien hoe Smart Living nu al wordt toegepast. Voor deze aflevering bezochten wij de Digital Highstreet in Breda, een belangrijke straat tussenhet station en de binnenstad die als een living lab gaat fungeren voor bezoekers aan Breda, de Regensensor bij stoplichten in Almelo, waardoor de doorstroming van fietsers sneller wordt, het bekende Steegje in Veghel, dat de binnenstad van Veghel op een bijzondere manier ontsluit, een onderzoeksproject van de TU/Delft dat speelgedrag van kinderen in kaart brengt, de robots Kaspar en het knuffel zeehondje van Zorgaccademie van ZUYD in Heerlen en als laatste de datagestuurde inzet van het flexteam van de politie in Utrecht om criminaliteit zoveel mogelijk voor te zijn.

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, start de uitzending met zijn visie op het thema Smart Living.

Aflevering 3 over Smart Environment kunt u deze week nog gratis terug kijken via www.rtl.nl/smartcity.

Bent u ook benieuwd naar de slimme projecten die bijdragen aan een leefbare stad? Kijk dan zondag om half 2 naar de vierde aflevering van de Smart City serie op bij RTL7 of volg ons op twitter @slimstestad en maak gelijk kans op leuke prijzen.