Pamares StaiqAir

Voor een bezoek aan de stad of om in de stad te leven is het leefklimaat van belang. De druk op het milieu in de stedelijke leefomgeving wordt echter steeds groter door de groei van het aantal inwoners en aangescherpte normen. Hoe draagt de techniek zoals het Internet of Things bij aan het oplossen van milieuproblemen? Wat wordt mogelijk met de meetgegevens van een groot aantal sensoren die data in de stad verzamelen om inzicht te krijgen in de actuele stand van de stad?

Door de beschikbaarheid van deze gegevens is het mogelijk om direct actie te ondernemen als bijvoorbeeld de luchtkwaliteit onder een acceptabele grens komt. Of bijvoorbeeld wateroverlast te voorspellen en maatregelen te nemen om de overlast te beperken.

Over dit soort slimme oplossingen voor de milieuproblematiek gaat aflevering drie Smart Environment van de zesdelige Smart City serie, elke zondag om 13.30u te zien bij RLT7. Deze keer met een wereldprimeur voor Luchtkwaliteit de Pamares, een oplossing om fijnstof uit de lucht te filteren bijvoorbeeld bij verkeerspleinen.

Aan tafel schuiven dit keer aan:

  • Rob de Wildt, Directeur overheid Cisco;
  • Joost Brinkman, Lead Sustainability Services Benelux Accenture;
  • Irene Bruines, Commercieel manager StatiqAir.

Gastheer Jeroen Smits en Smart City expert Hans Nouwens proberen zoals elke week de levendige discussie in goede banen te leiden.

We laten weer interessante voorbeelden zien van innovatieve Smart City projecten in Nederlandse steden. Dit keer bezichtigen we de met sensoren uitgeruste pijlbuizen in Dordrecht voor een constant grondwaterpeil waardoor grote schade aan huizen wordt voorkomen, in Nijmegen de luchtkwaliteit kast waar luchtkwaliteitssensoren voor burgers worden geijkt aan het Landelijk Meetsysteem, het grootste thermowissel project van Europa met Mijnwater in de Heerlen, het Hoekenrode plein met slimme verlichting in Amsterdam waarmee heel gericht ingespeeld kan worden op de bezetting van het plein. We bezoeken Zoetermeer die met actuele info uit parkeersensoren het bezoek aan de winkelstraat hebben verbeterd en het meest duurzame stadhuis van Nederland dat in Almelo staat.

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, start de uitzending met zijn visie op het thema Smart Environment.

Aflevering 2 Smart Governance van 10 april is deze week nog gratis terug te kijken op RTL Uitzending Gemist.

Bent u ook zo benieuwd naar de slimme projecten die bijdragen aan een schoner leefmilieu in de Nederlandse steden? Kijk dan zondag om half 2 naar de derde aflevering van de Smart City serie bij RTL7 of volg ons op twitter @slimstestad en maak tegelijk kans op leuke prijzen.