Op een schaal van 5 voor een organisatie die klaar is voor smart city toepassingen, geven de gemeenten zich gemiddeld nu al een 2,6. Dat is een zeer goed basisniveau. De hoge score is wellicht te verklaren doordat de gemeentes die het assessment hebben ingevuld al bezig zijn om een slimmere stad te worden.

Het ambitieniveau om door te groeien naar een smart city is echter bijzonder hoog met een gemiddelde van 4,3 op een schaal van 5. Om daar te komen zijn grote aanpassingen in de gemeentelijk organisatie nodig.

Plaatje huidig-ambitie
Figuur: Het Smart City Assessment geeft de volwassenheid van de huidige en gewenste organisatie voor Smart City toepassingen weer.

Het Smart City Self Assessment is gebaseerd op de PAS181-Smart Cities framework van de British Standards Institution:

This PAS establishes a good practice framework for city leaders to develop, agree and deliver smart city strategies that can help transform their city’s ability to meet its future challenges and deliver its future aspirations.

De Nederlandse versie is online in te vullen en geeft direct een persoonlijke rapportage. Online is tevens een vergelijk te maken met 2 andere gemeenten en met de gemiddelde score van de eigen gemeente.

Zelf een Smart City Assessment online invullen kan hier.