Speelgedrag en sociale interactie’ – Universiteit Leiden wint publieksprijs  ‘Slimste Project’ van Nederland 2016

Het onderzoek naar de invloed van speelgedrag op de sociale ontwikkeling van kinderen is door u verkozen tot publieksfavoriet. Ook door de jury is het project uitgekozen als finalist in de categorie ‘Slimste Project’. Zij schreven er in het juryrapport het volgende over:

Door de sociale isolatie met data in kaart te brengen kan een docent gericht ingrijpen wanneer deze isolatie voorkomt en kan de school een speelplek beter inrichten. Pesten kan op deze manier beter tegen gegaan worden en kinderen met een beperking, zoals gehoorproblemen, kunnen beter begeleid worden binnen de groep.

Naast de mogelijkheid om het kind beter te helpen, heeft het voorkomen van problemen op latere leeftijd door een mindere sociale ontwikkeling een enorme impact. Zowel op de kwaliteit van leven als op zorgkosten. We leven met steeds meer mensen op een kleinere ruimte dus de sociale ontwikkeling is voor gemeenten ook in dat opzicht belangrijk.”

Hieronder vindt u meer projecten uit Nederland onderverdeeld in zes smart city thema’s: smart economy, smart governance, smart environment, smart living, smart mobility en smart citizen.

SMART ECONOMY

Samenwerking triple helix in de binnenstad – Veghel


 

Amsterdam ArenA smart stadion – Amsterdam

Amsterdam ArenA is een living lab voor tal van innovatieve ontwikkelingen op het gebied van Crowd management, veiligheid en milieu.

 


 

Digitale benadering arbeidsmarkt voor een betere match (8TING) – Enschede

 


Beacons in binnenstad – Eindhoven


Smart Services Hub voor nieuwe werkgelegenheid – Heerlen


Living Lab Park Strijp / geluidscamera (Sorama) – Eindhoven


 

SMART GOVERNANCE

3D scan ondergrondse infra (riool, gewelven) – Arnhem


Waterakkers; Watermanagement predictive analytics – Breda


Regelbare openbare verlichting op de Nieuwe Markt – Roosendaal

De leefomgeving van de nieuwe markt wordt verbeterd door o.a. het aanbrengen van RGB (rood groen blauw) LED verlichting. De LORA-telecontroler stuurt intensiteit en kleur van de RGB verlichting en signaleert defecten.


InfraWatch, Hollandse brug beheer o.b.v. sensoren – Universiteit Leiden


FI-ware integratie platform van (sensor)data – Utrecht

Platform voor het verzamelen, verwerken en opslaan van data uit de stad (vooral IoT data). Met de verzamelde data worden apps ontwikkeld voor Smart City toepassingen.


SMART ENVIRONMENT

Smart verlichting op Hoekenrodeplein voor meer beleving en veiligheid – Amsterdam

De dynamische verlichting op het plein kan aangepast worden aan de gewenste sfeer. Camera’s worden ingezet voor het tellen van de bezoekersstromen en tevens voor signalering bij ongeregeldheden.


Sensoren en peilbuizen voor realtime grondwaterniveau tegen paalrot – Dordrecht


Warm water op afroep efficiënter en milieubewuster (Mijnwater) – Heerlen


Energiezuinig gemeentehuis – Almelo

Met behulp van verschillende sensoren is in het nieuwe stadhuis van Almelo een energiezuinige werkomgeving gecreëerd. Ook bij het ontwerp is rekening gehouden met het minimaliseren van het gebruik van energie.


Slimme stoplichten regelen het verkeer – Zoetermeer


Social Charging – Utrecht


SMART LIVING

Regensensor stuurt stoplicht fietsers – Almelo

Een regensensor is gekoppeld aan de VRI zodat de “groen-periode” voor fietsers verlengt wordt bij slecht weer.


Robotisering in de zorg – Heerlen

Dit project ontwikkeld “sociale” robots die gericht zijn op de interactie met mensen. Bijvoorbeeld KASPAR voor de interactie met autistische kinderen en een “knuffel” robot voor het activeren van dementerende bejaarden.


Innovatieve stad – Heerlen

Als innovatieve stad houdt Heerlen zich actief bezig met het stimuleren van Smart City projecten, zoals de Smart Services Campus en projecten als Mijnwater.


Digital Highstreet en paaltjesloze binnenstad – Breda


Speelgedrag en sociale interactie – Universiteit Leiden


Data gedreven sturing tegen high impact crime – Utrecht

Gerichte aansturing van wijkteams op basis van gegevens van de politie over incidenten in de gemeente. Dit is een goed voorbeeld van datagerichte sturing binnen de overheid.


Steegje in beeld en nieuwe verlichting in de binnenstad – Veghel


SMART MOBILITY

https://youtu.be/wXZEZivIA1c

Trolley 2.0 – Arnhem

De Trolley 2.0 is een verbeterde uitvoering van trolleybussen uitgerust met accu’s. Remenergie wordt teruggewonnen waardoor de bus ook zonder bovenleiding kan rijden (bv bij omleidingen of ongevallen).


Dinalog proeven met Stadsdistributie (Parcel en Bubblepost) – Breda

Dinalog is een kenniscentrum voor logistiek en ondersteunt verschillende initiatieven op het gebied van stadsdistributie als integrale oplossing voor de “last mile logisitics”.


Besturing openbare verlichting – Hengelo

Besturingssysteem voor openbare verlichting waarmee de verlichting gedimd kan worden en waarmee storingen op afstand worden gesignaleerd en doorgegeven aan de aannemer die de storing direct kan oplossen.


Doorstroming op de S100 door bleutooth tracking en incar navigatie – Nijmegen


Sensoren op basis van open LoRa netwerk voor o.a. mobiliteit en veiligheid – Overbetuwe


Parkeersensoren – Zoetermeer

Dynamisch verkeersverwijssysteem met behulp van sensoren op de parkeerplaatsen. Bezoekers vinden makkelijker een parkeerplaats en komen daardoor makkelijker in de winkelstraat.


SMART CITIZEN

StatiqAir fijnstofmast op verkeersplein – Arnhem


Sensoren genereren data informatie voor bezoekers van de stad – Enschede


Smart City Center TU/e – Eindhoven

Het Smart City Center bevorderd het bundelen van kennis en expertise binnen de TU Eindhoven ten behoeve van de Smart City.


Fietsapp voor betere mobiliteit – Enschede


Slimme verlichting volgt de fietser op het Kors Monsterpad – Dordrecht

Het Kors Monsterpad in het buitengebied van Dordrecht maakt gebruik van dynamische regelbare LED verlichting. Het ligt gaat aan wanneer de fietser voorbijkomt. De fietser rijdt zo als het ware door een corridor van licht.


Samenwerking luchtkwaliteitsmeting door burgers en Landelijk Meet Netwerk RIVM, onder leiding van Radboud Universiteit – Nijmegen