‘Speelgedrag en sociale interactie’ – Universiteit Leiden wint publieksprijs ‘Slimste Project’ van Nederland 2016
Het onderzoek naar de invloed van speelgedrag op de sociale ontwikkeling van kinderen is door u verkozen tot publieksfavoriet. Ook door de jury is het project uitgekozen als finalist in de categorie ‘Slimste Project’. Zij schreven er in het juryrapport het volgende over:
Door de sociale isolatie met data in kaart te brengen kan een docent gericht ingrijpen wanneer deze isolatie voorkomt en kan de school een speelplek beter inrichten. Pesten kan op deze manier beter tegen gegaan worden en kinderen met een beperking, zoals gehoorproblemen, kunnen beter begeleid worden binnen de groep.
Naast de mogelijkheid om het kind beter te helpen, heeft het voorkomen van problemen op latere leeftijd door een mindere sociale ontwikkeling een enorme impact. Zowel op de kwaliteit van leven als op zorgkosten. We leven met steeds meer mensen op een kleinere ruimte dus de sociale ontwikkeling is voor gemeenten ook in dat opzicht belangrijk.”
Hieronder vindt u meer projecten uit Nederland onderverdeeld in zes smart city thema’s: smart economy, smart governance, smart environment, smart living, smart mobility en smart citizen.
Samenwerking triple helix in de binnenstad – Veghel
Veghel stimuleert de aantrekkelijkheid van het centrum door intensief samen te werken met de ondernemers in het gebied. Deze actieve houding van de gemeente en ondernemers wordt weerspiegeld in het vernieuwde uiterlijk van het centrum en zorgt voor een aangenamer verblijf voor de bezoekers.
Amsterdam ArenA smart stadion – Amsterdam
Amsterdam ArenA is een living lab voor tal van innovatieve ontwikkelingen op het gebied van Crowd management, veiligheid en milieu.
Digitale benadering arbeidsmarkt voor een betere match (8TING) – Enschede
Persoonlijke aandacht werkt. Ook voor mensen in de bijstand.
Met 8TING worden in de Gemeente Enschede door de inzet van pyschologie en web-technologie interne drijfveren aangesproken door op meer dan 80 factoren te monitoren en bij te sturen. Op basis van profiel, gedrag en context wordt inzichtelijk gemaakt wie welke aandacht nodig heeft. Met dit inzicht worden (automatisch) programma’s op maat gepland, schouderklopjes uitgedeeld en mensen bij de les gehouden.
Om dit te bereiken biedt 8TING een online omgeving en een ondersteunde app, waarmee werkzoekenden met behulp van targeting & profiling technieken op maat informatie krijgen. Ze kunnen programma’s doorlopen en schouderklopjes en duwtjes in de rug krijgen. Daarnaast biedt 8TING werkcoaches de mogelijkheid om op basis van real-time overzichten interventies te plannen en deze waar gewenst, automatisch uit te laten voeren.
Beacons in binnenstad – Eindhoven
Citybeacon levert een oplossing waarmee steden kunnen transformeren naar een Smart Society door de integrale inzet van connectiviteit, (veiligheids)camera’s, sensoren, een mobiele App en een interactief (open) platform.
25 fysieke objecten in het centrum van Eindhoven zullen eind dit jaar connectiviteit verzorgen (inzet van wifi, iBeacons en LoRa) en interactieve communicatie tussen overheid, burgers, bezoekers en MKB-ers mogelijk maken. Een cloud platform verzamelt de (open)data die wordt vergaard met milieu en bewegingssensoren in de zuilen. Een mobiele App zorgt ervoor dat de interactie locatie onafhankelijk is. Het open platform maakt nieuwe businessmodellen mogelijk waarvoor de samenwerking wordt gezocht met (lokale) ondernemers in Eindhoven en wordt ingehaakt op bijvoorbeeld connectiviteit, data verrijking, veiligheid, (interactieve) communicatie en gamification.
Smart Services Hub voor nieuwe werkgelegenheid – Heerlen
Brightlands Smart Services Campus is een centrum voor open innovatie door het gebruik van data voor digitale dienstverlening. De campus zet zich in voor het ontwikkelen van nieuwe bedrijven en werkgelegenheid.
Living Lab Park Strijp / geluidscamera (Sorama) – Eindhoven
Deze innovatieve toepassing van geluidscamera’s signaleert en lokaliseert o.a. agressie waardoor het buurtpreventieteam gealarmeerd wordt en in actie kan komen. Dit project is een goed voorbeeld van het werken in een innovatieve omgeving waar bedrijven elkaar kunnen versterken.
3D scan ondergrondse infra (riool, gewelven) – Arnhem
De 3D scan van de precieze ligging van het hoofdriool in combinatie met een app die bovengronds de ligging van het riool visualiseert voorkomt dat er schade aan deze kritisch infrastructuur wordt aangebracht bij bouwwerkzaamheden.
Waterakkers; Watermanagement predictive analytics – Breda
De waterakkers zijn een zuiveringssysteem voor regenwater. Regenwater uit de wijk wordt opgevangen, gebufferd en door een aantal natuurlijk filters gezuiverd. Data over de werking van het systeem en over de hoeveelheid regenwater worden gebruikt voor het optimaliseren van de werking en het voorspellen van het aanbod van regenwater.
Regelbare openbare verlichting op de Nieuwe Markt – Roosendaal
De leefomgeving van de nieuwe markt wordt verbeterd door o.a. het aanbrengen van RGB (rood groen blauw) LED verlichting. De LORA-telecontroler stuurt intensiteit en kleur van de RGB verlichting en signaleert defecten.
InfraWatch, Hollandse brug beheer o.b.v. sensoren – Universiteit Leiden
Bij de renovatie van de Hollandse brug over het Gooimeer bij Almere is een groot aantal verschillende sensoren (oa. Trilling, temperatuur) aangebracht. Van de verzamelen data worden predictieve modellen gemaakt die de kwaliteit van de brug voorspellen. Met behulp van de opgedane kennis wordt het ook mogelijk om de staat van vergelijkbare bruggen te voorspellen en daarop het onderhoud aan te passen.
FI-ware integratie platform van (sensor)data – Utrecht
Platform voor het verzamelen, verwerken en opslaan van data uit de stad (vooral IoT data). Met de verzamelde data worden apps ontwikkeld voor Smart City toepassingen.
Smart verlichting op Hoekenrodeplein voor meer beleving en veiligheid – Amsterdam
De dynamische verlichting op het plein kan aangepast worden aan de gewenste sfeer. Camera’s worden ingezet voor het tellen van de bezoekersstromen en tevens voor signalering bij ongeregeldheden.
Sensoren en peilbuizen voor realtime grondwaterniveau tegen paalrot – Dordrecht
Als gevolg van een wisselend grondwaterniveau liep de houten fundering van een blok huizen risico op verzakking. Bewoners hebben in samenwerking met de gemeente een systeem ontwikkeld om het grondwaterpeil op een constant niveau te houden. Door middel van sensoren wordt het waterpeil gemonitord en bijgestuurd. Bewoners hebben een actieve rol gehad in de planning en uitvoering van dit project.
Warm water op afroep efficiënter en milieubewuster (Mijnwater) – Heerlen
Het water uit de gesloten mijnen wordt met behulp van een warmtepomp gebruikt voor stadsverwarming. Analyse van de gebruiksgegevens maakt het mogelijk de capaciteit aan te passen aan het verwachte verbruik (via big data analytics). Mijnwater gaat dus uit van een klantvraag gestuurd aanbod model.
Energiezuinig gemeentehuis – Almelo
Met behulp van verschillende sensoren is in het nieuwe stadhuis van Almelo een energiezuinige werkomgeving gecreëerd. Ook bij het ontwerp is rekening gehouden met het minimaliseren van het gebruik van energie.
Slimme stoplichten regelen het verkeer – Zoetermeer
De detectielussen in de weg zijn vervangen door camera-systemen waardoor verschillende soorten weggebruikers (auto, vrachtwagens, fietsen) gesignaleerd kunnen worden. De verzamelde data wordt gebruikt om de VRI op basis van het aanbod aan te sturen, dit in tegenstelling tot het gebruikelijke generieke patroon.
Social Charging – Utrecht
Social Charging verbindt elektrische rijders met elkaar. De app en het platform verbind buurtgenoten, collega’s of onbekenden eenvoudig op afstand zodat ze contact kunnen hebben over de oplaadpunten. Hierdoor wordt het oplaadnetwerk efficiënt gebruikt. Een win-win voor iedereen: zowel de elektrische rijders, overheden als marktpartijen.
Regensensor stuurt stoplicht fietsers – Almelo
Een regensensor is gekoppeld aan de VRI zodat de “groen-periode” voor fietsers verlengt wordt bij slecht weer.
Robotisering in de zorg – Heerlen
Dit project ontwikkeld “sociale” robots die gericht zijn op de interactie met mensen. Bijvoorbeeld KASPAR voor de interactie met autistische kinderen en een “knuffel” robot voor het activeren van dementerende bejaarden.
Innovatieve stad – Heerlen
Als innovatieve stad houdt Heerlen zich actief bezig met het stimuleren van Smart City projecten, zoals de Smart Services Campus en projecten als Mijnwater.
Digital Highstreet en paaltjesloze binnenstad – Breda
De fysieke afsluiting van het voetgangersgebied (de paaltjes) wordt vervangen door een systeem waarbij camera’s gecombineerd met een vergunningenregister automobilisten toelaat, dan wel bekeurt. Door dit systeem is een meer gedifferentieerd toelatingssysteem mogelijk.
Speelgedrag en sociale interactie – Universiteit Leiden
Universiteit Leiden doet onderzoek naar het belang van vrij spel voor de ontwikkeling van kinderen. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van tags waarmee in kaart kan worden gebracht hoe kinderen zich bewegen op een schoolplein, wie met wie speelt en hoelang.
Data gedreven sturing tegen high impact crime – Utrecht
Gerichte aansturing van wijkteams op basis van gegevens van de politie over incidenten in de gemeente. Dit is een goed voorbeeld van datagerichte sturing binnen de overheid.
Steegje in beeld en nieuwe verlichting in de binnenstad – Veghel
De verbinding van het parkeerterrein naar het winkelgebied in Veghel is aantrekkelijker en veiliger gemaakt door het toepassen van licht, geluid en groen. Samenwerking tussen gemeente, bewoners, ondernemers en kennisinstellingen, ook wel de Quadruple Helix.
Trolley 2.0 – Arnhem
De Trolley 2.0 is een verbeterde uitvoering van trolleybussen uitgerust met accu’s. Remenergie wordt teruggewonnen waardoor de bus ook zonder bovenleiding kan rijden (bv bij omleidingen of ongevallen).
Dinalog proeven met Stadsdistributie (Parcel en Bubblepost) – Breda
Dinalog is een kenniscentrum voor logistiek en ondersteunt verschillende initiatieven op het gebied van stadsdistributie als integrale oplossing voor de “last mile logisitics”.
Besturing openbare verlichting – Hengelo
Besturingssysteem voor openbare verlichting waarmee de verlichting gedimd kan worden en waarmee storingen op afstand worden gesignaleerd en doorgegeven aan de aannemer die de storing direct kan oplossen.
Doorstroming op de S100 door bleutooth tracking en incar navigatie – Nijmegen
Via een matrix bord op straat wordt aangegeven met welke snelheid de automobilist bij groen uitkomt aan het stoplicht. Op deze manier wordt er een “groene golf” voor de automobilisten bewerkstelligd. In de toekomst wordt er ook in-car navigatie gebruikt om deze informatie aan de chauffeur door te spelen.
Sensoren op basis van open LoRa netwerk voor o.a. mobiliteit en veiligheid – Overbetuwe
De toepassing van sensor technologie maakt een efficiënt beheer van het bedrijventerrein mogelijk. De sensoren zijn via TheThingsNetwork LORA-netwerk verbonden met een centrale regiekamer. Gegevens worden gebruikt voor real-time besturing. Door het analyseren van de vergaarde gegevens kunnen structurele verbeteringen worden aangebracht.
Parkeersensoren – Zoetermeer
Dynamisch verkeersverwijssysteem met behulp van sensoren op de parkeerplaatsen. Bezoekers vinden makkelijker een parkeerplaats en komen daardoor makkelijker in de winkelstraat.
StatiqAir fijnstofmast op verkeersplein – Arnhem
De Fijnstofmast is een innovatieve ontwikkeling voor het afvangen van fijnstof op plaatsen waar een hoge concentratie te verwachten is, zoals bij stoplichten. Het apparaat wordt op bestaande OVL infrastructuur gemonteerd. Dit project is door burgers geïnitieerd en in samenwerking van gemeente en bedrijfsleven gerealiseerd.
Sensoren genereren data informatie voor bezoekers van de stad – Enschede
Enschede heeft in samenwerking met de Saxion hogeschool en Universiteit Twente Wifi tracking en andere sensoren in de binnenstad geïnstalleerd waarmee het loopgedrag van bezoekers wordt vastgelegd. De studenten van deze kennisinstellingen werken aan het visualiseren van de verzamelde data.
Smart City Center TU/e – Eindhoven
Het Smart City Center bevorderd het bundelen van kennis en expertise binnen de TU Eindhoven ten behoeve van de Smart City.
Fietsapp voor betere mobiliteit – Enschede
Deze Smart app combineert bestaande data over de actuele verkeersinformatie en geeft zo de optimale route en vertrektijd aan de gebruiker om op tijd op zijn bestemming aan te komen. De app stimuleert tevens het gebruik van de fiets doordat lokale ondernemingen beloningen geven aan fietsers.
Slimme verlichting volgt de fietser op het Kors Monsterpad – Dordrecht
Het Kors Monsterpad in het buitengebied van Dordrecht maakt gebruik van dynamische regelbare LED verlichting. Het ligt gaat aan wanneer de fietser voorbijkomt. De fietser rijdt zo als het ware door een corridor van licht.
Samenwerking luchtkwaliteitsmeting door burgers en Landelijk Meet Netwerk RIVM, onder leiding van Radboud Universiteit – Nijmegen
Burgers hebben sensoren voor het meten van de luchtkwaliteit bij hun huis geïnstalleerd. De verzamelde meetgegevens worden vergeleken met de gegevens van het RIVM meetstation nabij het Keizer Karel plein. Door dit burgerinitiatief wordt inzicht verkregen in de kwaliteit van de leefomgeving.