EIT Digital is een toonaangevende Europese organisatie voor digitale innovatie patrick-essers
en ondernemend onderwijs voor de digitale transformatie van Europa. EIT Digital is een onderdeel van het European Institute of Innovation & Technology dat door de EU is opgezet om disruptieve innovatie aan te jagen en de leiders van de toekomst op te leiden. De publicatie van de Strategische Innovatie Agenda 2017-2019 door EIT Digital is de aanleiding van dit interview met Patrick Essers (zie foto), directeur van de Nederlandse locatie in Eindhoven.

De agenda ziet er ambitieus uit met 200 nieuwe producten, 150 miljoen Euro venture capital, 3.500 studenten in het master en PhD programma en nog eens 100.000 studenten die de online opleiding volgen.

De agenda is ambitieus en haalbaar. We hanteren twee belangrijke onderdelen:

  • Aanjagen van innovatie door het begeleiden van startups, scaleups en ondernemerschap.
  • Ontwikkelen van human capital door ondernemende digitale talenten te scholen.

Onze Strategisch Agenda heeft een looptijd van 7 jaar, tot 2022. Gezien de snelle ontwikkelingen in de technologiesector brengen we steeds een verfijning aan met een aanscherping voor 3 jaar met de Strategische Innovatie Agenda (SIA). De nu uitgebrachte agenda bestrijkt de komende 3 jaar en komt voort uit de ervaringen en bereikte doelen waarbij we de lat voor onszelf hoog leggen.

De doelen zijn gericht om de economie aan te jagen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hoe gaan jullie dat doen?

De digitale economie in Europa jagen we op drie manieren aan:

  • Human capital agenda: Via onze EIT Digital Academy verzorgen wij onderwijs in onze Master School, Doctoral School en Professional School. Doel is dat we de nieuwe generatie studenten klaarstomen om zowel technisch onderlegd als ondernemersvaardig de arbeidsmarkt te betreden zodat zij innovaties kunnen brengen, de digitale toekomst kunnen leiden en vanuit hun eigen organisatie kunnen bijdragen aan digitale transformatie. Oftewel, we willen talent ontwikkelen voor de digitale toekomst
  • Innovatieprojecten gebaseerd op de SIA als disruptieve innovatie omzetten in nieuwe producten en diensten
  • Business development accelerator door ondersteuning van scaleups

Studenten kunnen onder andere binnen onze aandachtsgebieden, action lines, voor business development ingezet worden middels ons Post-Master programma. In de Winter- en Summer School werken ze aan cases van onze scaleups en innovatie activiteiten, vanuit de action lines. De action lines zijn Digital Industry, Digital City, Digital Infrastructure en Digital Wellbeing. Daarnaast is er ook nog een exploration area op het gebied van Digital Finance.

Ik zoom meer in op de Digital Cities action line. Volgens het persbericht willen jullie door gecentraliseerde-, participatieve- en samenwerkingsinteracties met de stakeholders van de stad de stad digitale transformeren. Hoe gaan jullie dat doen?

Door onze inzet maken we de digitale transformatie door disruptieve informatie, mobiliteit en veiligheid van diensten in de steden mogelijk. Dat doen we vanuit een centrale organisatie in Boedapest en de 9 colocatie centers in de Europese landen waarin we gevestigd zijn. Vanuit de locaties zetten we de innovaties in. EIT Digital werkt altijd samen met bedrijven en organisaties omdat we de technische en inhoudelijk kennis niet altijd in huis hebben. Tot op heden met name door samenwerking met grote bedrijven als Bosch Security Systems, NXP, Océ, Philips, Thales en TomTom. Ik geloof er echter in dat ook de samenwerking met het MKB van belang is, zodat bedrijven als Bright Cape zich aansluiten, maar ook branches als High Tech NL. Dat zijn de partijen die vernieuwde oplossingen hebben en die makkelijker in de markt kunnen zetten.

Wat zijn voorbeelden uit Nederland uit de action line Digital Cities?

Via Philips is EIT Digital betrokken bij het project Stratumseind in Eindhoven. In dit uitgaansgebied worden digitale technieken toegepast zoals geluidsmeting, beweging met camera’s, lichtvariaties en data analyse, bijvoorbeeld van social media, om het uitgaan leuker te maken en de handhaving te verbeteren. Wij zijn altijd via onze partners betrokken bij projecten. Hierdoor is de naam van EIT Digital bij het grote publiek niet altijd even bekend.

Wat verstaan jullie onder Digital Infrastructure en wat is de link naar Digital Cities?

Onder Digital Infrastructure verstaan we de infrastructuur die nodig is voor de digitale transformatie. Denk aan 5G, IoT, cyber security, privacy security, trust, block chain, big data, etc.
Digital Infrastructure is het fundament waar de andere Action Lines en de exploration area op zijn geplaatst. Een belangrijk aspect binnen Digital Infrastructure is het aanjagen van samenwerking tussen de domeinen van de netwerk-, computing- en securitytechnologie. Door de betere integratie van technologieën ontstaat extra toegevoegde waarde voor de gebieden cybersecurity en privacy.

Hoe worden jullie betrokken bij projecten?

Deels komen de aangesloten partners met projecten bij ons en vragen ze ondersteuning vanuit onze programma’s. Ik benader ook zelf steden om te bekijken hoe zij hun ‘living lab’ kunnen laten aansluiten bij de call for innovation proposals die wij zelf in de markt zetten. In de call van 2018 worden de speerpunten uit de SIA gekoppeld aan de behoeftes van de steden. Innovatie is altijd een mix van technologie push en marktvraag. Wij stimuleren de samenwerking tussen alle stakeholders van de stad om te komen tot innovatieve projecten.

Welke samenwerking zoek je en met wie?

We zoeken samenwerking in digitale innovatie en ondernemerschap. Heb je een vernuftig idee? Via de call for proposals kunnen geïnteresseerden contact met technology-readiness-levelsons opnemen. Vanaf technology readiness level (TRL) 6 (zie schema hiernaast) en hoger helpen we innovatie te
versnellen o.a. door samenwerking met universiteiten, research- en technologie organisaties en andere industriepartners. Voor scaleups is het accelerator programma een uitkomst. Access to Market en Access to Finance zijn gebieden waar de 45 business developers in de 9 Europese landen en de hub in Silicon Valley in gespecialiseerd zijn.

Voorbeelden van scaleups zijn:

  • Security matters, voor beveiliging tegen digitale aanvallen. Dankzij het Acces to Finance programma van EIT Digital hebben wij voor hen een financiering van bijna 5 miljoen Euro verkregen;
  • qKey, toegangsbeveiliging met mobiele telefoon als sleutel. Met het Acces to Market programma van EIT Digital hebben we qKey gekoppeld aan Poste Italiane voor een innovatieproject.

De beoordeling gaat heel transparant. Waarop de calls worden beoordeeld is vooraf bekend. De inschrijvingen op de calls worden door een externe review-commissie, met daarin technische- en business-reviewers, beoordeeld. Mocht je twijfelen of jouw innovatie kans heeft dan kun je contact opnemen met het colocatie centrum in Eindhoven. Hier zitten Business developers die je kunnen helpen bij de aanvraag.

Welke concrete projecten kun je noemen?

Er zijn al 100 producten en diensten ontwikkeld en we verwachten nog veel meer nieuwe oplossingen de komende jaren. Oplossingen zoals actief toezicht houden op stedelijke omgevingen door opsporing van de samenstelling, de dynamiek en de bedoelingen van een menigte om vervolgens met deze gegevens effectief en efficiënt diensten in te plannen. Dit project, CrowdInsight, loopt in Eindhoven en Amsterdam. Het project Street Smart Retail is gericht op het creëren van disruptieve en schaalbare oplossingen voor een “blended detailhandel”. De oplossing wordt geïmplementeerd bovenop een Digitale Retail Suite (DRS), waarmee omnichannel gegevensanalyse, zoals real-time inzicht in consumentenaankopen wordt uitgevoerd. Het project CivicBudget richt zich op het actiever betrekken van de burgers om samen met de gemeente mee te bepalen waaraan de gemeente geld uitgeeft. Piazza is een platform voor steden waar ondernemers, openbare / particuliere dienstverleners en burgers bijeenkomen en ideeën delen waarbij de stad van morgen middels co-creatie wordt verbeterd.

Op welke onderdelen richt EIT Digital zich binnen Digital Cities?

In de Strategische Innovatie Agenda staan 4 onderdelen waar we ons op richten. Hier zijn de calls en de business acceleration op afgestemd. De prioriteiten zijn Autonoom vervoer, Open data, City Analytics, Virtual Reality City exploration en Veiligheid. Iedereen met een goed idee op deze thema’s, dat tevens technisch voldoende uitgewerkt is, kan in aanmerking komen om ondersteuning van ons te krijgen.

24 november is de Innovatiedag 2016, wat gebeurt er dan?

Elk jaar houden we een innovatiedag. We tonen de resultaten van een aantal relevante innovatie activiteiten op een soort van beursvloer. Bezoekers kunnen vragen stellen en eit-challengeindien mogelijk demo’s zien. Daarnaast hebben we een interessant congres met lezingen over relevante thema’s. Dit jaar hebben we twee inspirerende key note sprekers. Dr. Ir. Koert van Mensvoort is filosoof, artiest en wetenschapper. Hij is gefascineerd door de impact van media en techniek op ons leven en de maatschappij in zijn geheel. Lucien Engelen, Director REshape Center for Health(care) Innovation aan de Radboud universiteit, laat ons de invloed van techniek op de gezondheidszorg zien. Daarnaast zijn er paralelsessies over blockchain, Smart Industry en sessies door start-ups. Op deze dag maken we de winnaar van de EIT Digital Challenge bekend. Dit jaar in de categorie Digital Wellbeing. De finalisten voor deze Digital challenge hebben op deze dag de tijd om de jury en het publiek in een pitch te overtuigen waarom zij moeten winnen. We tonen de resultaten van alle innovatie activiteiten in een innovatiemarkt. Daarnaast zijn er paralelsessies over blockchain, Smart Industry en sessies door start-ups. Vorig jaar kwamen zo’n 200 mensen naar onze innovatiedag.

Voor meer informatie over het programma: www.eitdigital.eu/innovationdayNL
Inschrijven voor de innovatiedag kan hier: registratieformulier

Patrick Essers roept iedereen op die geïnteresseerd is in digitale innovatie in Europa om naar de innovatiedag in Eindhoven te komen.

Meer weten over EIT Digital en de mogelijkheden voor jou?

www.eitdigital.eu of neem contact op met Patrick Essers via eindhoven@eitdigital.eu