Waarom de verkiezing wordt gehouden

Smart Cities is ondertussen een verzamelnaam geworden waar allerlei initiatieven bij passen. De verkiezing van De Slimste Binnenstad van Nederland wordt gehouden om inzicht te krijgen in de Smart City activiteiten van Nederlandse top steden en om van elkaar te leren.

De plaatsbepaling ‘Binnenstad’ is gekozen, omdat daar het snelst resultaten te zien zijn van een project. Alle belanghebbenden zijn daar aanwezig en dit deel van de stad wordt intensief gebruikt voor alle functies die een stad heeft.

Ook projecten van buiten de Binnenstad kunnen genomineerd worden.

Wat heb je eraan om mee te doen

Als eerste natuurlijk om de eigen ervaringen te tonen aan de andere steden. Daarnaast worden de initiatieven inhoudelijk beoordeeld door specialisten en gejureerd door experts. Dat geeft een uitstekend waardeoordeel over de volwassenheid van het project.

Je krijgt inzicht in hoe collega’s denken over de volwassenheid van jouw stad als Smart City via een Smart City assessment. De uitkomst geeft een beeld van de huidige stand van zaken en wat de gewenste situatie is binnen enkele jaren. Hiermee kan inhoudelijk gediscussieerd worden over de ‘Smart City Roadmap’ van de stad.

De winnaar in de categorie Visie krijgt tevens ondersteuning bij het bepalen van de indicatoren die bij de bovenstaande norm horen en, indien gewenst, ondersteuning bij het certificeren van de gemeente.

Hoe wordt de winnaar bepaald

Met de gegevens uit de Roadmap afkomstig uit het Smart City Self Assessment en uit informatie die verzameld is voor de norm ‘Sustainable development of communities — Indicators for city services and quality of life’ kiezen we de finalisten in de categorieën Visie. De meeste projecten die meedingen in de categorie ‘Project’ zijn eerder dit jaar bezocht en opnames van gemaakt.

Uit onderzoek voor beide categorieën komen 3 finalisten. Van elke finalist maken we een rapport voor de deskundige jury. De jury bezoekt de finalisten en verifieert de informatie uit de rapporten. Vervolgens kiest de jury de winnaars voor de Slimste Binnenstad van Nederland 2016.

Vorig jaar kwamen Breda (Slimste Project) en Utrecht (Slimste Visie) als winnaars uit de bus. Zullen zij in staat zijn om hun titel dit jaar te verdedigen?

Het proces