Voor het tweede jaar op rij vindt de verkiezing ‘Slimste Binnenstad van Nederland’ plaats. Deze verkiezing beoordeelt de Nederlandse ‘smart cities’ op basis van twee categorieën, namelijk ‘Slimste Visie’ en ‘Slimste Project’. Met alle aandacht en kennisdeling ondersteunt de verkiezing de stedelijke ontwikkeling door gebruik van innovatieve informatie technologie.

Heeft uw gemeente de ‘slimste visie van Nederland 2016’?

De categorie ‘Slimste Visie’ onderzoekt de strategische visie en aanpak waarmee de ‘smart city’ ontwikkeling wordt gestuurd en tevens de manier waarop de ontwikkeling is georganiseerd. Vorig jaar werd deze visie berekend aan de hand van de smart city plannen die door de gemeente openbaar waren gemaakt. Dit jaar gaan we een stap verder en bekijken we wat de visie van de stad heeft opgeleverd aan de hand van de resultaten op indicatoren die wereldwijd afgesproken zijn voor ‘Sustainable development of communities — Indicators for city services and quality of life’. Dit is een officiële ISO norm waar steden zich mee kunnen certificeren.

Naast de berekende ISO normen wordt er gekeken naar ingevulde Smart City Self Assessment (SCSA). Dit assessment geeft inzicht in de huidige en gewenste organisatorische situatie. Daarmee is het SCSA een prima instrument om de roadmap voor de smart cities te maken. Om kans te maken op een finaleplaats vult een gemeente met minimaal 5 personen SCSA’s in. Iedere deelnemer ontvangt een persoonlijk rapport.

Benieuwd welke 50 steden zijn onderzocht? Hier vindt u een lijst met de onderzochte steden. Zit uw stad er niet tussen en wilt u wel kans maken op de titel ‘Slimste Binnenstad van Nederland 2016’, stuur dan vóór 3 september uw aanmelding via de contactpagina en zorg dat er minimaal 5 collega’s het Smart City Self Assessment hebben ingevuld.